Marc Lange wint de Nederlandse Ontwerp Wedstrijd 2015!

Goudsmid Marc Lange wint de Nederlandse Ontwerp Wedstrijd en schenkt zijn prijzengeld aan Stichting het Vergeten Kind

Marc Lange uit Alkmaar is de winnaar van de Nederlandse Ontwerpwedstrijd voor goudsmeden 2015 (NOW). Hij ontving maandag 8 december in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag de eerste prijs voor zijn ring ‘Silhouette Fireworks’. Het bijbehorende prijzengeld ter waarde van € 1000 doneert de goudsmid aan Stichting het Vergeten Kind.

Marc Lange: ‘De opdracht was een sieraad te ontwerpen dat geschikt zou zijn voor Prinses Amalia. Niet met als doel het sieraad daadwerkelijk aan haar te schenken, maar met als doel te laten zien dat je als goudsmid in staat bent een sieraad te creëren dat de tijd kan trotseren. Prinses Amalia inspireerde mij tot mijn winnende ontwerp, maar dwong mij ook stil te staan bij minder bedeelde kinderen in Nederland. Kinderen die niet opgroeien in een paleis, maar in sobere opvangcentra. Ik ben blij dat ik een steentje kan bijdragen aan het verbeteren van de leefsituatie van deze vergeten kinderen’’.

Silhouette Fireworks
De vakjury was unaniem van mening dat Marc Lange het thema ‘Erfstuk van de Toekomst: ontwerp een juweel dat geschikt zou zijn voor Prinses Amalia’ spectaculair heeft uitgevoerd met veel creativiteit, durf, vakmanschap en ambachtelijke vaardigheid. De ring verbeeldt vuurwerk ter ere van het 200-jarig Koninkrijk en bevat de silhouetten van Willem I, II en III, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Willem-Alexander. Amalia, onze toekomstige koningin, is te zien in een miniatuuruitvoering als de opmaat voor een nieuw begin.

Marc Lange sleept hiermee opnieuw de prestigieuze titel in de wacht, de NOW 2007 won hij namelijk ook. De genomineerde juwelen zijn tot 12 april 2015 te bewonderen in het Nederlands Zilvermuseum te Schoonhoven.

Datum: 
maandag, 8 december, 2014