fbpx

Dutch Design: Marc Lange

Edelsmid, fotograaf, kunstschilder, ondernemer, vader. De Nederlandse duizendpoot Marc Lange (1972) is het allemaal. Maar boven alles is hij sieraadontwerper. Op 21 jarige leeftijd is zijn ster al rijzende en hij vestigt zijn naam voorgoed als hij in 2001 zijn eigen winkel annex atelier opent in hartje Alkmaar. Inmiddels is hij een begrip in binnen- en buitenland. Zijn stijl is puur en origineel. Hij mixt luxe en vrouwelijkheid met een vleugje brutaliteit. Onder zijn handen ontstaan de mooiste sieraden die hun weg moeiteloos vinden naar een breed publiek. Zijn motto: ontwerpen gaat om eigenheid, dus blijf jezelf prikkelen.

Marc is afkomstig uit een creatieve familie met aan moederskant kunstenaars en musici. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij over goede artistieke genen beschikt. Hij wist al vrij snel dat hij talent had en edelsmid wilde worden. Hij belandde op de Vakschool Edelsmeden in Schoonhoven en vanaf dat moment kon zijn glansrijke carrière beginnen. Op de Vakschool ontdekt hij zijn liefde voor bijzondere materialen als titanium en zirkonium. Titanium is een  hard en stug metaal dat veel wordt gebruikt in de luchtvaart, de ruimtevaart en de medische wereld. Al experimenterend komt Marc erachter dat je met titanium ook mooie sieraden kunt maken. Door de mat grijze kleur heeft het materiaal een moderne uitstraling. Bovendien kun je met de kleur eindeloos spelen: door verhitting ontstaan de meest intense tinten. Zirkonium heeft veel raakvlakken met titanium. Het is ook een hard materiaal met een eigen vormentaal in prachtig antraciet grijs. Traditionele edelmetalen als goud, platina en zilver worden in de mix met deze moderne metalen opeens spannend en eigentijds. Kers op de taart in alle creaties van Lange is de diamant. Net als titanium en zirkonium is diamant slijtvast; het is de hardste edelsteen die er is. Daarnaast zorgt de rijkdom van diamant voor een opvallend contrast met het hightech titanium en zirkonium.

Opposites attract

Contrast loopt als een rode draad door het werk van Marc. In zijn ontwerpen zoekt hij altijd naar tegenstellingen. Tussen materialen en kleurstellingen, tussen technieken zoals gematteerd en glimmend en tussen verschillende vormen als strak en rond. Tegenstellingen die verrassend combineren omdat ze complementair zijn. Lange laat zich hierbij inspireren door zijn omgeving en de reizen die hij maakt. Van de vormen van de canyons en natuurparken in West-Amerika, de strakke architectuur van de wolkenkrabbers in New York tot het minimalisme in Scandinavisch design en de hypermoderne gebouwen in karakteristieke oude binnensteden.

Een ring die tekenend is voor zijn zoektocht naar contrast is Ozephius. Hoogglanzende banden in geel-, rood- en witgoud smelten vloeiend samen met titanium en zirkonium. Twaalf willekeurig geplaatste diamanten zorgen voor een nonchalante dosis glamour. Ozephius is eigentijds, toegankelijk en elegant.

Uitblinker

Om zichzelf te blijven prikkelen neemt Marc Lange deel aan nationale en internationale ontwerpwedstijden. En met succes. In de afgelopen jaren weet hij niet alleen door te dringen tot de finale van Nederlandse Ontwerp Wedstrijden (NOW), maar deze ook te winnen. In 2007 en 2014 sleept hij de eerste prijs in de wacht.

In 2007 wint hij met het collier Sparkling Vortex (sprankelende draaikolk). De creatie is geïnspireerd op de smaakexplosie van een cocktail: in een wervelende draaibeweging zijn de onconventionele materialen titanium en zirkonium gemixt met goud en diamant. Het resultaat is verrassend, de schoonheid overweldigend.

Zeven jaar later laat hij opnieuw zien dat een klein land een vruchtbare bodem kan zijn voor groot talent. Dit keer met zijn ring Silhouette Fireworks, een pronkstuk dat Lange ontwerpt voor prinses Amalia de toekomstige Nederlandse koningin. In zijn ontwerp verbindt hij verleden, heden en toekomst met elkaar. De ring verbeeldt vuurwerk ter ere van de viering van 200 jaar Koninkrijk en toont de silhouetten van Willem I, II en III, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Willem-Alexander. Amalia is te zien in een miniatuuruitvoering als de opmaat voor een nieuw begin.

Exposities

De creaties van Marc staan eveneens regelmatig in de schijnwerpers op bijzondere evenementen. Jaarlijks stelt hij zijn werk tentoon op internationale exposities als de ‘Sieraad, International Jewellery Art Fair’ in de Westergasfabriek te Amsterdam. Maar ook op ‘het Juweel’ in Rotterdam en op grote kunstmanifestaties is hij present. Met zijn deelname laat Lange zien dat hij balanceert op de grens van kunst en ambacht. En dat hij beide werelden goed weet samen te brengen.

Marc Lange Sieraden, info@marclange.nl, www.marclange.nl, 00 31 72 520 48 14

Download Jewelry Designer Marc Lange

Download Ozephius

Download Sparkling Vortex

Download Silhouette Fireworks

Voor een hoge resolutie opent u eerst de foto (door aan te klikken) en dan gebruikt u de rechtermuisknop voor ‘opslaan als’.

Biografie

© Copyright - Marc Lange   -  KvK: 67265839  -  BTW: NL856903826B01